PERSBERICHT Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’

PERSBERICHT – Haarlem 29 maart 2021

Muzikale oproep voor vrede door Nederlandse kinderen en militair orkest bij VN in New York

 40 Haarlemse basisschoolleerlingen en Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ openen VN conferentie

 Een muzikale videoclip van de Koorschool Haarlem en het Nederlands militair orkest opent vandaag een conferentie georganiseerd door de VN en het Koninkrijk der Nederlanden in New York om het driejarig jubileum te vieren van ‘Action for Peacekeeping’ (A4P). Dit is een initiatief van António Guterres, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, om vredesmissies te moderniseren. Guterres vraagt aan de lidstaten van de VN om de collectieve betrokkenheid van de VN-vredeshandhaving te verstevigen en te vernieuwen. De A4P werd in 2018 onder het voorzitterschap van het Koninkrijk der Nederlanden in de VN Veiligheidsraad aangenomen.

 In samenwerking met het Ministerie van Defensie en met medewerking van het Nederlandse militaire orkest de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ en het schoolkoor van het Kathedrale Koor St. Bavo hebben de 40 koorleden van de Koorschool Haarlem, in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar, in het Vredespaleis in Den Haag een vier minuten durende videoclip gemaakt voor deze conferentie. De kinderen geven met de clip letterlijk een stem aan het belang van de Verenigde Naties en staan stil bij de verantwoording die Nederland binnen de VN neemt. De A4P conferentie wordt afgesloten met een online optreden van een jongeren musicalgroep uit Soedan.

Naast de aanwezigheid van de Secretaris-Generaal en een groot internationaal gezelschap zullen ook onze Minister President Mark Rutte en ondersecretaris-generaal van de VN, Lacroix, een bijdrage leveren aan deze belangrijke conferentie.

Bekijk de videoclip

In 2020 zou de Koorschool Haarlem samen met de Regimentsfanfare een concert geven in het VN-gebouw in New York in het kader van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties.

Vanwege de coronapandemie kon dit concert vorig jaar niet doorgaan. De organisatie van A4P heeft nu het Nederlandse militaire orkest en de Koorschool gevraagd om een clip op te nemen voor de opening van deze conferentie.

Koorschool Haarlem 

Op deze unieke en oudste Koorschool van Nederland krijgen basisschoolleerlingen dagelijks zang en muziekles in de traditie van de Engelse koren en kathedrale koren. De leerlingen verzorgen jaarlijks in Nederland en daar buiten een groot aantal professionele concerten in kerken en concertzalen en zijn regelmatig te zien en horen tijdens televisie- en radioprogramma’s. In december 2020 werkte de Koorschool mee met het veelbekeken “Thank You Xmas Wish”, een online concert speciaal voor oud veteranen in de Verenigde Staten, Zie ook www.koorschoolhaarlem.nl

De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ (RFGGJ)

De RFGGJ is een groot koperensemble met slagwerk. De belangrijkste taak is de begeleiding van militair ceremonieel, zoals commando-overdrachten. Doel is om een actieve bijdrage te leveren aan het versterken van de band tussen militairen en burgers, met oog voor behoud van traditie. De RFGGJ is opgericht in 2005. Het orkest vertegenwoordigt de tradities van het Garderegiment Grenadiers en Jagers, opgericht in 1829. Zie ook www.defensie.nl/onderwerpen/muziek/regimenstfanfare-garde-grenadiers-en-jagers